недеља, 22. фебруар 2015.

ZA SVAKU OKUCNICU ,LEKOVITA I PRIRODNA HRANA

www.kupindo.com/Clan/zelena.oaza

Lekovite biljke ,kao i stare sorte vocaka:PRODAJA SADNOG MATERJALA

 CRVENI GLOG





https://www.kupindo.com/Sadnice/15139001_Crveni-glog



CRVENI GLOG KAO LEK

Osim gore pomenutih koristi za naše zdravlje koje nam omogućuje treba reći da crveni glog spada u biljke s najjačim smirujućim dejstvom. Pomaže u slučaju hroničnog umora, manjka i nedostatka energije, nemirnog i lošeg sna,teškog disanja, vrtoglavice, jakog lupanja srca, šuma u ušima i nervne napetosti. Glogov čaj je prirodni diuretik, što znači da podstiče izbacivanje viška vode iz organizma, pa je veoma koristan u procesu mršavljenja, ali i u slučaju edema, celulita i bolesti zglobova. Preparati gloga se preporučuju u klimaksu,jer olakšavaju simptome poput lupanja srca, nervoze i razdražljivosti. Zbog pada nivoa estrogena žene u menopauzi izložene su povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti,naročito kada je reč o hipertenziji i povišenom holesterolu, glavnim uzročnicima infarkta, aglogove bobice su najbolje prirodno sredstvo za sprečavanje ovih oboljenja.Tinktura od gloga poseduje i antiupalna svojstva, zbog čega je korisna u slučaju upalnih bolesti zglobova,ali i creva odnosno ulceroznog kolitisa. lako se dobro podnosi i nema nekih neželjenih dejstava,

CRVENI GLOG BILJKA

Ova žbunasta biljka s atraktivnim crvenim bobicama blagotvorno deluje na srce, a ima i mnoga druga lekovita svojstva. U proseku naraste oko  2 m u visinu,ali su u šumama razvije do čak 8 metara u visinu. Gloginje ili glogove bobice su okruglasti, crveni plodovi žbunastog drveta gloga. Ukus im je prilično gorak i kiseo sve do prvih mrazeva, nakon čega postaju mekše i ukusnije. Gloginje sadrže vitamin C, provitamin A, vinsku i limunsku kiselinu, šećere i mnogo pektina, zbog čega su pogodne za spravljenje džemova, marmelada i ukusnih domaćih pekmeza. Listovi kod ovog žbuna imaju nazubljen izgled ,dok su cvetovi blago rozkasti ili skroz bele boje ,imaju dosta opor,snažan i pre svega jak neprijatan miris. Najpoznatiji recept od cvetova i listova upravo je glogov čaj za srceCrveni glog biljka je koja cveta u 5 i 6 mesecu (maj i jun),stoga je u narodu prozvana i majskom ružom.Glog biljka može da posluži i kao prirodna živa ograda,jer ima jako lep izgled. Ekstrakt koji se dobija od listova biljke pomaže bolju cirkulaciju ,te ojačava naš srčani mišić. Upravo zbog ovog svog lekovitog dejstva,preporučuje se i nešto mlađim osobama čija je svakodnevica stresna,kao odlična preventiva uz već ranije pomenuti glogov čaj.

PLAVI (CRNI GLOG)        

Crataegus douglasii L.


Ove se ružičnjače razvijaju kao drvenaste ili zeljaste biljke čitavih, ili još češće, razdeljenih listova. U pravom su cvetu, koji nastaje pojedinačno, ili u oskudnim cvetovima, nalaze se brojni plodni listovi smešteni na polukuglastom, čunjastom ili u izdubljenom cvetištu. Kod razvoja ploda učestvuju pored plodnice još i drugi delovi cveta. Zna narasti visoko i do 3 m. Listovi tro i petero krpasti. Beli cvetovi su skupljeni u bogate kitice sa dugim i kraćim peteljkama i jako mirišu po medu. Plodovi su lepe crne boje, i beru se u kasno leto.Cvetovi se beru od marta do maja, čim se razviju. Kada latice počnu padati glog je bezvredan. Suši se u hladu, na zračnom tavanu u tankim slojevima. Mora se pažljivo sušiti da ne promeni boju i dnevno ga mešati.




SADNICE CRNOTRNJICE (Prunus spinosa )

https://www.kupindo.com/Sadnice/14143013_Trnjina-Prunus-spinosa 

SADNICE Dren (Cornus mas.)


SADNICE Divlja tresnja  


https://www.kupindo.com/Sadnice/15139333_Divlja-tresnja-Prunus-avium-sadnica

SADNICE Divlja Kruska


https://www.kupindo.com/Sadnice/15138801_Divlja-kruska

Нема коментара:

Постави коментар